Kuo skiriasi narkotinės ir pluoštinės kanapės?

Biologiškai, narkotinės kanapės ar marihuana (anglų k. Marijuana) ir pluoštinės kanapės (anglų k. Hemp) priklauso tai pačiai rūšiai, vadinamai Cannabis Sativa.

Tai reiškia, kad oficialus šių dviejų veislių skirstymas priklauso tik nuo leistinų psichoaktyviosios molekulės THC ribų, kurias individualiai nustato kiekviena valstybė.

Pavyzdžiui, Europos Sąjungos šalyse visos Cannabis Sativa veislės, kurių THC koncentracija žieduose nesiekia 0,2%, klasifikuojamos kaip pluoštinės kanapės. Ir atvirkščiai - visos veislės, turinčios daugiau THC, klasifikuojamos kaip narkotinės.

Tuo tarpu, pavyzdžiui, JAV ir Šveicarijoje galioja 0,3% THC riba.

Istoriškai, kanapės auginamos jau daugiau nei 50 000 metų, kaip puikus augalinio pluošto šaltinis. Jau nuo Paleolito laikų žmonės Kinijoje, Japonijoje, Europoje pluoštinės kanapes naudojo tekstilės gaminiams, popieriui, biokurui, maistui, gyvūnų pašarams gaminti.

Istoriniai šaltiniai teigia, kad net JAV prezidentas George Washington augino pluoštines kanapes. Jo 1765 m. dienoraštyje aptikti įrašai, pasakojantys apie 27 krūmelių derlių virvių ir audinių gamybai.

Nepaisant teikiamos naudos, pluoštinės kanapės visais laikais buvo neteisingai siejamos su problematiškąja „giminaite“ narkotine kanape.

1937 m. Marihuanos Įstatymas uždraudė bet kokias Cannabis Sativa veisles JAV, sunaikindamas visą augalo pramonę. Pluoštinės kanapės buvo įtrauktos į šį aktą, nepaisant to, kad nėra psichoaktyvios, sukeliant plataus masto visuomenės protestus.

Įdomu tai, kad JAV vyriausybė Antrojo pasaulinio karo metais vis tiek buvo priversta pasitelkti pluoštines kanapes kareivių uniformų ir virvių gamybai. Marihuanos Įstatymas buvo pristabdytas, o vyriausybė tuo metu vėl pradėjo skatinti vietos ūkininkus auginti pluoštines kanapes, nepaisant ankstesnio draudimo. Kampanija buvo pavadinta „Pluoštinės kanapės pergalei“ (anglų k. "Hemp For Victory").

Kalbant apie tarptautinę politiką, 1961 m. Jungtinės Tautos Bendrojoje Narkotinių Medžiagų Konvencijoje paskelbė kanapes kontroliuojama medžiaga, tačiau leido kiekvienai šaliai nuspręsti dėl pluoštinių kanapių naudojimo pramonėje.

Dabartiniais laikais dauguma šalių, įskaitant ir JAV (nuo 2018 m.) ar Lietuvą (nuo 2014 m.), leidžia auginti pluoštines kanapes, jei jų žieduose THC dalis sudaro mažiau nei 0,2% arba 0,3%.

Tai lemia, kad pluoštinių kanapių produktų populiarumas palaipsniui grįžta į senąsias aukštumas - tekstilė, statybiniai elementai, kanapių sėklų aliejus, baltymai, arbata ir daugybė kitų produktų vėl rinkoje, o jų suvartojimas nuolat auga.

Ypač vartotojus ir mokslą intriguoja sveikatinamieji pluoštinių kanapių komponentai, įskaitant aktyviąją CBD medžiagą ir jos preparatus.

Tuo tarpu psichoaktyviųjų kanapių (turinčių aukštą THC koncentraciją) auginimas vis dar draudžiamas beveik visose pasaulio šalyse, išskyrus Urugvajų ir Kanadą.

Primename, kad H Drop gamina ir parduoda tik iš sertifikuotų pluoštinių kanapių pagamintus produktus, tad užtikrina legalumą bei saugumą.

Palikti komentarą

Visi komentarai prieš paviešinimą yra peržiūrimi